تلفیق آیین‎های ملی و دینی نماد انعطاف‌پذیری و کمال جویی ایرانیان

ساخت وبلاگ
 

تلفیق آیین‎های ملی و دینی نماد انعطاف‌پذیری و کمال جویی ایرانیان

برگزاری آیین نوروز و جشن‎های مربوط به آن از دیرباز در بین ایرانیان مرسوم بوده و هیچ چیز نتوانسته است مانع برگزاری این آداب و رسوم شود. در بین آداب و رسوم ملی و باورهای کهن سیزده بدر یکی از ارکان اصلی و جشن‎های خاص به شمار می‎رفته است و هنوز هم پایبندی به این رسم دیرینه به قوت خود باقی است. آن چه در این میان جلوه‎ای خاص دارد، انعطاف ایرانیان در مقابل پدیده‎های جدید است به نحوی که نه هویت خود را ببازند و در تغییرات هضم شوند و نه در پذیرش آیین‎های مطلوب و خوبی‎ها سرسخت باشند و از پذیرفت خوبی‌ها سر باز زنند. ایرانیان با تعقل و خردورزی خود همواره خیرها را پذیرفته و شرها را از خود دور نموده‎اند. در بسیاری از موارد آن‎چه را در تعارض کهنه و نو می‎یافتند به بوتۀ نقد می‎گذاشتند و بهترین را انتخاب می‎کردند، گاهی یکی را پر رنگ و دیگری را کم رنگ می‎نمودند تا ضمن حفظ هویت خویش از پیشرفت و تعالی نیز باز نمانند. در این میان برخی از باورها و آیین‎های کهنه و نو را با هم تلفیق می‎نمودند تا بتوانند در حیات مادی و معنوی خویش منشأ خیر و خوبی و سرآمد هر قومی و ملتی باشند. یکی از بارزترین این تلفیق‎ها برگزاری جشن‎های ملی در اماکن مذهبی است.

امامزاده درقدرق ( شاهزاده ابوالقاسم ) یکی از اماکن مذهبی است که در کیلومتر 35 جادۀ سبزوار - تهران روستای فشتنق قرار دارد. اگرچه این مکان به لحاظ تقسیمات شهری از توابع داورزن است ولی به جهت نزدیکی به سبزوار علاوه بر مردم داورزن و روستاهای این شهرستان، بخش قابل توجهی از زائران سبزواری‎ها هستند. مردم بسیاری در ساعت تحویل سال جدید، خود را به این مکان مقدس می‎رسانند تا جشن سال جدید خود را با بهره‎گیری از حال و هوای معنوی آن آغاز کنند. افراد زیادی نیز از سبزوار و داورزن در جشن روز طبیعت و سیزده بدر، در این مکان حاضر می‎شوند تا ضمن تفریح و گشت و گذار در طبیعت بکر و زیبای اطراف این امامزاده به زیارت نیز بپردازند.

مردم در این روز بین جشن ملی و باورهای ملی و اعتقادات دینی خود پیوند برقرار می‎کنند و چنین پیوندی را به فال نیک می‎گیرند. برخی نیز از روز قبل در این امامزاده حاضر می‎شوند و جوان‎ترهای آنان در صبح روز سیزده نوروز بعد از اقامۀ نماز صبح در امامزاده به طرف آتشکدۀ آذربرزین مهر راه می‎افتند و با یک پیاده روی حدود دو ساعته خود را به آن‎جا می‏رسانند و ضمن بازدید از این اثر باستانی، دست و رویی در آب رودخانه می‌شویند و ساعاتی را به تفریح در آن جا پرداخته و بر می‎گردند.

از دیگر مراسمی که در این روز در امامزاده برگزار می‎شود برنامۀ رادیو زندۀ امامزاده است که هر ساله ادارۀ اوقاف داورزن، یک روحانی از مشهد دعوت می‎کند و برنامه‎های جذابی را برای کودکان و نوجوانان برگزار می‎کند. آنان با برگزاری مسابقات فرهنگی – ادبی و دینی و اهدای جوایز برنامه‎های متنوعی را برای کودکان خلق می‎کنند.

برگزاری نماز جماعت ظهر از دیگر مراسمی است که بر شکوه معنوی این جشن ملی می‎افزاید و نشان می‎دهد که ایرانیان ضمن برگزاری آیین‎های ملی و پایبندی به آن از اعتقادات دینی و مذهبی خویش نیز غافل نمی‌شوند و با تلفیق آن نشان می‎دهند که یک مسلمان ایرانی هستند و یک زندگی پاک و تفریح سالم را برای خود رقم می‎زنند.

ناگفته نماند که امسال که ما نیز به همراه خانواده و تنی چند از دوستان از مشهد به آن‎جا رفته بودیم ماشین‎های زیادی با پلاک‎های مشهد و تهران و سایر شهرستان‌ها نیز در بین زائران مشاهده می‌شد که بیانگر آن بود که این امامزاده ظرفیت آن را دارد که زائران و گردشگران زیادی را در سطح ملی جذب کند. شایسته است که مسئولان شهر داورزن و سبزوار با توجه ویژه به این مکان و اختصاص امکانات برای ایجاد رفاه عمومی زائران و گردشگران تلاش نمایند. بدیهی است اگر توجه ویژه به این مکان شود به دلیل اهمیت مذهبی و موقعیت جغرافیای زیبا و نیز موقعیت و جایگاه ملی و باستانی آن(قرار گرفتن در مسیر آتشکده آذر برزین مهر) می‎تواند به یکی از زیباترین مراکز زیارتی، تفریحی و سیاحتی و گردشگری کشور تبدیل شود.   

در ادامه تعدادی از عکس‎های این روز خدممتان تقدیم می‎شود.

با سپاس

سیدعلی کرامتی مقدم

مشهد مقدس -14 فروردین 1396

 

 

دل بسته ی یاران خراسانی خویشم...
ما را در سایت دل بسته ی یاران خراسانی خویشم دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 8zabanefarsi3 بازدید : 132 تاريخ : يکشنبه 14 خرداد 1396 ساعت: 13:50